Forumul Democrat al Germanilor din Cluj
Demokratisches Forum der Deutschen in Klausenburg
viva-la-musica-chor

Activități culturale de-a lungul anilor

Toate manifestările culturale sunt organizate în cadrul Centrului Cultural „Hermann Oberth”. Activitățile culturale se desfășoară în fiecare marți începând cu ora 17.00, excepție făcând lunile iulie și august. Cu ocazii deosebite ele pot avea loc și în alte zile. În cursul anilor au avut loc sute de astfel de activități, vă prezentăm în continuare doar câteva dintre acestea:



Corul „Viva la Musica

Corul „Viva la Musica” a fost fondat în 1970 de prima sa dirijoare, Prof. Gabriela Crețu. Au urmat Prof. Gelu Furdui și, după Revoluție, Prof. Francisc Mureșan ca dirijor. Inițial cor al casei de cultură municipale, din 1993 este afiliat Casei de Cultură „Hermann Oberth”. În cor cântă iubitori de muzică din diverse profesii (profesori, ingineri, cercetători, studenți etc.). Repertoriul solicitant - muzică corală sacră și laică - acoperă perioadele de creație de la Renaștere până în prezent, cu un accent deosebit pe lucrările muzicale românești - și în special cele clujene - ale compozitorilor precum Marius Cuteanu și Tudor Jarda. Toate lucrările sunt cântate în limba originală, până acum în limbile română, germană, engleză, franceză, latină, spaniolă, italiană, catalană, maghiară, rusă și greacă.

Dintre compozitorii germani și austrieci au fost interpretate lucrări de E. Widmann, J.S. Bach, G.Fr. Händel, W.A. Mozart, A. Bruckner, J. Brahms, H.P. Türk și alții. Corul a interpretat în principal lucrări a cappella, dar și lucrări vocal-simfonice, precum Missa brevis în fa, Liturghia încoronării, Ave verum corpus de Mozart, și cantata „Mântuire” de Gh. Firca.

Corul a obținut numeroase premii și distincții naționale, precum și 17 internaționale, în orașe precum Gorizia, Tolosa, Cantonigros, Middlesbrough, Preveza, Cluj-Napoca, Săliște, Varna și Ankara. A concertat în țări precum România, Ungaria, Austria, Germania, Belgia, Franța, Spania, Italia, Grecia, Marea Britanie, Bulgaria, Turcia, Muntenegru, Albania și Macedonia.

În 1995/1996 corul a fost inițiator și lider al proiectului european „European Voices”, în cadrul căruia a colaborat cu coruri precum corul „Orpheus” din Rieti/Italia, corul madrigal din München, corul regiunii Lamoura/Franța și cu madrigaliștii din Barcelona. În 2014 a fost primul cor din România care a participat la Noaptea Europeană a Corurilor din Magdeburg. Corul participă regulat la concerte corale de muzică sacră la Bistrița și la festivaluri internaționale de folclor, în 2024 la Durres/Albania.

De peste zece ani, corul „Viva la Musica” concertează împreună cu corul de cameră „Appassionata” din Bistrița, fondat în 1980 de Prof. Francisc Mureșan. În acest an, corul sărbătorește 54 de ani de existență și 34 de ani de colaborare cu dirijorul său, Prof. Francisc Mureșan.



krn-design